Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MÉRGEZŐ NÖVÉNYEK!!

2012.02.26

 A lófélék rengeteg mérgező fára, bokorra és égyéb növényre érzékenyek, ezért a legelő és környékének ellenőrzése állandó feladat a lótulajdonos részére. Ha már tudjuk melyik növény ártalmas a lónak akkor eltudjuk kerülni a díszítő céllal ültetett mérgező növények által okozott károkat  (egy komoly és nagy múltú lovardában tapasztaltuk, hogy elválasztó sövénynek mérgező hatású növényeket ültettek, amelyet a lovak séta közben kóstolgathattak (a lovasok természetesen nem tudták hogy ez káros).

A lovak ösztönösen elkerülnek nagyon sok mérgező növényt, de vannak olyan időszakok amikor nagyobb a veszély. Ha nincs elég legelnivaló növény, az éhség és a friss zöld növényre való vágy miatt lehetséges hogy megesznek olyanokat is, amelyeket máskülönben elkerülnének. Kora tavasszal a lédús mérgező növények vonzóbbak lehetnek a ló számára, mint a ritkábban növő fű. 

De óvatosnak kell lennünk akkor is, ha szénával etetjük a lovat, mivel nem biztos hogy a vásárolt széna termőhelye megfelelően ellenőrzött. Ha saját legelőnk van akkor van rá módunk hogy ellenőrizzük a növényzetet a megfelelő ismeretek birtokában.

Senkit sem nyugtathat meg az, hogy eddig még nem történt baj a lovával.
pafrany.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.